Gender

Gender gaat over ideeën en verwachtingen die bij je sekse passen. Hoe zou een jongen of een meisje zich moeten gedragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleding, soorten sport of je liefdesleven.

Sekse

Sekse gaat over geslacht, je lichaam en je lichamelijk kenmerken. Bij de geboorte wordt daarmee bepaald of je een jongen of een meisje bent. Dit komt op je geboortebewijs te staan en op je legitimatiebewijs (zoals een paspoort, ID of rijbewijs). Sommige mensen herkennen zich niet in hun sekse. Zij ervaren een andere genderidentiteit. Zo kunnen ze zich niet jongen maar meisje (of andersom) voelen. Dit is transgender. Of ze kunnen zich helemaal niet in de indeling tussen man en vrouw vinden en voelen zich iets daar tussenin of wisselend. Dit kan genderqueer, non-binair of genderfluïde zijn. Er zijn ook mensen waarbij de geslachtskenmerken niet alleen mannelijk of vrouwelijk zijn. Dit noemen we intersekse. Het GSA Netwerk legt het uit: GSA-gender-folder-astronaut.pdf (gendi.nl)

Seksuele oriëntatie

  • Dit gaat over wat je voelt. Ben je verliefd? Voel je je seksueel aangetrokken tot iemand?
  • Wat je er mee doet. Zoals flirten, een relatie aangaan, of seks hebben.
  • Hoe je jezelf identificeert. Ben je wel of niet uit de kast? Ben je juist hetero?

Dit hoeft niet altijd verband met elkaar te houden. Je kunt als meisje op meisjes vallen, maar jezelf niet als lesbisch identificeren. Hoe je jezelf noemt en wat je doet, is helemaal aan jou.

Waar staat LHBTIQ+ voor?

L:            Lesbisch: Je voelt je als vrouw aangetrokken tot iemand van het zelfde geslacht.

H:           Homoseksualiteit: je voelt je aangetrokken tot iemand van het zelfde geslacht.

B:            Biseksueel: Je voelt je aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen.

T:            Transgender: Je voelt je niet thuis in de gender- en geslachtsrol die je bij geboorte gekregen hebt.

I:             Interseksueel: Je bent geboren met een lichaam dat niet aan de definitie man/vrouw voldoet zoals de maatschappij deze hanteert.

Q:           Queer: Dit staat voor een open, brede gender/seksuele identiteit. Vaak kennen ze zichzelf geen vaste  gender/seksuele identiteit toe. Sommige mensen gebruiken queer als term voor alles wat niet heteroseksueel of cisgender is.

+ :           De plus staat voor overig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aseksueel of panseksueel.

Uit de kast komen

Je bent er uit. Je hebt je eigen seksuele voorkeuren ontdekt. Maar hoe vertel je dit aan je omgeving? Het is belangrijk om je gevoelens te uiten en niet geheim te houden. Op die manier kun je echt jezelf zijn in het contact met je omgeving. Dit is natuurlijk persoonlijk en niet verplicht om te vertellen. Kies hiervoor een moment dat voor jou goed voelt. Vind je dit nog spannend? Je kunt ook anoniem met iemand hier over praten op: ⁣Switchboard (coc.nl)

Wil je weten wat we in de gemeente Molenlanden doen op het gebied van LHBTIQ+? Kijk dan op: LHBTI in Molenlanden | Gemeente Molenlanden

Zelfbeeld/zelfvertrouwen

Zelfbeeld is de manier hoe jij naar jezelf kijkt. Een zelfbeeld betekent niet dat het daadwerkelijk zo is. Het geeft een beeld hoe iemand zichzelf ziet, maar niet hoe iemand is. Je zelfbeeld ontstaat door gedachten, oordelen en ideeën die je van jezelf hebt.

Zelfvertrouwen geeft aan hoe jij naar je eigen kunnen kijkt. Het geeft een inschatting van jouw kwaliteiten, die vaak gebaseerd zijn op positieve ervaringen. Door een positieve ervaring heb jij meer zelfvertrouwen in je eigen kunnen. Daarnaast speelt zelfwaardering ook een rol. Dit zegt niet iets over hoe goed je iets kunt, maar of jij jezelf waardeert en respecteert.

Zelfbeeld en zelfvertrouwen staat in verbinding met elkaar. Wanneer jij voldoende zelfvertrouwen hebt, kan jouw zelfbeeld veranderen. Andersom werkt het precies hetzelfde. Heb jij een laag zelfbeeld, dan kan je zelfvertrouwen ook minder zijn.

Heb jij een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen? Praat er met iemand over die jij vertrouwt. Wanneer je dit liever niet wilt doen, kan je contact opnemen met Jong Molenlanden. Wij kunnen met jou meedenken over hoe je zelfbeeld positiever wordt en je zelfvertrouwen groeit.

Ook kan je contact opnemen met de huisarts of het Sociaal Loket.

Eenzaamheid

Meestal ontstaat eenzaamheid als je je niet verbonden voelt met anderen en dit als een gemis ervaart. Als je geen behoefte hebt om veel in contact te komen met anderen, betekent dat niet gelijk dat je eenzaam bent. Eenzaamheid is een gevoel, dat zich bij iedereen anders kan uitten. Als je het niet kunt of wilt erkennen of er niet over kunt praten, ga je bijvoorbeeld afleiding zoeken. Maar je kunt het ook voor jezelf ontkennen, extreem relativeren of het onderwerp vermijden.

Ervaar jij een gevoel van eenzaamheid en wil je er graag over praten, dan kan je bijvoorbeeld contact met ons opnemen.

Discriminatie

Discriminatie is mensen anders behandelen, achterstellen of uitsluiten op basis van (persoonlijke) kenmerken. Discriminatie op de volgende gronden is wettelijk niet toegestaan:

  • godsdienst
  • levensovertuiging
  • politieke gezindheid
  • ras
  • geslacht
  • nationaliteit
  • seksuele gerichtheid
  • burgerlijke staat
  • handicap of chronische ziekte
  • leeftijd

Alle inwoners van Molenlanden kunnen bij RADAR terecht voor advies en ondersteuning als zij discriminatie ervaren op verschillende gronden. Voel jij je ongelijk behandeld en wil jij je verhaal kwijt? Dat kan bij een gespecialiseerde klachtbehandelaar die samen met jou op zoek gaat naar een passende oplossing.
Je kunt contact opnemen via 010 411 3911 of info@radar.nl.

Discriminatie melden kan via Discriminatie melden – RADAR

Weerbaarheid

Weerbaarheid houdt in dat je jouw eigen wensen, grenzen en behoeften duidelijk maakt maar ook rekening houdt met de wensen, grenzen en behoeften van de ander.

Veerkracht helpt jou bij het herstellen van stress of tegenslag.  Weerbaarheid is een breed begrip en kent verschillende vormen, namelijk mentale, fysieke en digitale weerbaarheid.

  • Mentale weerbaarheid → Dit heeft betrekking op overtuigingen en opvattingen die het jouw moeilijk of gemakkelijker maken om voor jezelf op te komen. Eigenwaarde hebben is belangrijk, dit is een reden om jouw grenzen, wensen en behoeften aan te geven. Positief denken kan bijdragen aan jouw mentale weerbaarheid.
  • Fysieke weerbaarheid → Fysieke weerbaarheid staat in verbinding met zelfverdediging. Je kan jezelf voldoende verdedigen wanneer iemand ongevraagd jou aanraakt. Door rechtop en stevig te staan voel jij je vaak sterker.
  • Digitale weerbaarheid → Online kun je ook te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Zo kunnen mensen haat-reacties plaatsen onder iets wat jij gedeeld hebt, beelden verspreiden waar jij op staat wat jij niet wilt of kun je online bedreigd worden. Het is belangrijk ook online je grenzen goed aan te voelen en te bewaken. Praat er over met iemand die je vertrouwt.

Loop jij hiertegen aan? Dan kan je contact opnemen met ons of het Sociaal Loket van de gemeente.