Roken

Dat roken ongezond is en schade brengt aan je lichaam is geen nieuws meer. Je longen verslechteren, de kans op ziekte neemt toe, je conditie gaat achteruit, je haar en huid worden doffer en je kan tot wel 10 jaar korter leven. Daarnaast kost het ook nog eens veel geld. Maar wanneer ben je nou verslaafd? Je rookt vaker dan eerst, je denkt er steeds aan, je lichaam vraagt er om en het lukt maar niet om te stoppen. Dit komt door de nicotine die in sigaretten zit. Deze stof is heel verslavend. Hoe jonger je begint, hoe erger de verslaving wordt. Maar wat kun je doen om te stoppen met roken? Je kunt het zelf proberen met bijvoorbeeld hulp van een app of bijvoorbeeld deze website: Ikstopnu – ☎️ 0800-1995 – Stoppen met roken – Betrouwbare info & advies .

Heb je toch wat meer hulp  nodig om te stoppen met roken? In het basispakket van je zorgverzekering zit een cursus stoppen met roken.  Samen met je huisarts kun je bepalen welke manier er het beste voor jou werkt. Denk hierbij aan coaching, groepsgesprekken of medicatie.

Drugs

Het gebruiken van drugs brengt risico’s met zich mee. Elke soort drug heeft een ander effect op je lichaam en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Wil je weten welk effect welke drug heeft? Kijk dan op: DRUGSinfo.nl

Wanneer je niet meer drugs gebruikt als eigen keus, maar omdat je afhankelijk bent geworden spreken we van geestelijke verslaving. Je kunt ook lichamelijk verslaafd worden. Jouw lichaam geeft aan drugs nodig te hebben. Wanneer je stopt, krijg je dan ook afkickverschijnselen. Wanneer je verslaafd bent, zal ook je gedrag veranderen. Vaak krijg je ook problemen in je sociale omgeving.

Besloten dat je van je verslaving af wil? Je kunt het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kijkt samen met jou welke aanpak het beste voor jou is. Vaak is er begeleiding nodig in de vorm van therapie of behandeling in een afkickkliniek. Op DRUGSinfo.nl kun je ook informatie vinden om anoniem met iemand te bellen of kun je een chat openen.

Gamen

Gamen is een leuke invulling van je vrije tijd. Je kunt het samen doen met vrienden of nieuwe mensen online leren kennen. Je leert er probleemoplossend door te denken en snel te reageren. Het is wel belangrijk om een goede balans te houden tussen je andere activiteiten en het gamen. Gamen kan namelijk ook een verslaving worden. Je bent dan zo veel bezig met gamen dat je school of werk niet goed meer gaat, je te weinig slaapt, je niet goed eet en blijft gamen ondanks dat het eigenlijk niet leuk meer is. Heb je het idee dat gamen voor jou te veel uit de hand is gelopen kun je hulp zoeken. Op Zuid-Holland – GAMENinfo.nl zie je welke organisaties er zijn om je te helpen.

Alcohol

Rond alcohol hangt een sfeer van gezelligheid. Vaak proberen jongeren in zo’n gezellige setting hun eerste biertje of wijntje. Dit begint vaak onschuldig, maar kan leiden tot problematisch drankgebruik en uit eindelijk een verslaving. Er is voor het kopen van alcohol een leeftijdsgrens van 18 jaar en die is er niet voor niks. Je hersenen ontwikkelen zich namelijk tot je 24e. Tot die tijd zijn je hersenen extra gevoelig voor de invloeden van giftige stoffen. Wanneer je jong bent ben je ook gevoeliger voor verslaving.

Bij een verslaving slaat het willen drinken om naar moeten drinken. Wanneer je niet drinkt, zul je je ziek voelen. Of misschien drink je wel om je hoofd rustig te krijgen en je niet over eventuele problemen na hoeft te denken. Veel drinken is slecht voor de ontwikkeling van je hersenen, je lichaam en je sociale netwerk. Maar wat kun je er aan doen? Vaak komt een alcoholverslaving door achterliggende problemen. De eerste stap is door er over te praten met bijvoorbeeld je huisarts of iemand uit je omgeving die je vertrouwt.

Een aantal websites die je kunnen helpen:
– Behandelingen jongeren Jellinek: Behandeling jongeren – Jellinek
– Anonieme Alocholisten: Anonieme Alcoholisten Nederland – Stoppen met drinken (aa-nederland.nl)
– Trimbos Instituut: Heb je een vraag? (alcoholinfo.nl)

Lachgas

Voor het recreatief gebruik van lachgas is er een nieuwe wet in de maak om dit te verbieden. Hoewel het inademen van lachgas een korte roes geeft die ontspannend werkt zijn er ook behoorlijk wat risico’s.  Het is onvoorspelbaar. Niet alleen de lachgas heeft invloed op het effect wat je voelt. Ook je lichamelijke conditie, je omgeving, verwachtingen en ervaringen hebben invloed op het effect. Wanneer je lachgas met alcohol combineert kan je ademhaling zo traag worden dat er zuurstofgebrek op kan treden met als mogelijk gevolg misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, bewusteloosheid of ongelukkig vallen. Mocht je tintelingen krijgen in je armen of benen? Stop direct! Dit kan neurotoxiciteit zijn. Dit beïnvloedt je zenuwstelsel. De volgende groepen zijn extra kwetsbaar:

  • minderjarigen;
  • vrouwen in de vruchtbare leeftijd;
  • vegetariërs/veganisten.

Wanneer je regelmatig lachgas gebruikt kan er een tekort aan vitamine B12 optreden. Een tekort hiervan kan zorgen voor bloedarmoede, zenuwschade en verlammingsverschijnselen.

(online) Gokken

Wanneer je (online) gokt, kan dit starten als leuk tijdverdrijf waar je nog iets mee kunt winnen ook! Dit kan echter dwangmatig worden en in een gokverslaving uitmonden. Een gokverslaving werkt anders dan andere verslavingen. Het gokken doet beroep op je beloningssysteem in je hersenen. Door de dopamine die vrijkomt krijg je een goed gevoel. Je gaat steeds meer geld en tijd spenderen aan het gokken. Wanneer je niet gokt, kun je angst en depressieve gevoelens gaan ervaren. Hierdoor ontwikkel je een verslaving die vaak uitmondt in hoge schulden. Om de schulden te verminderen, gaan gokkers vaak hoger inzetten om hun verlies terug te winnen. Dit zorgt voor nog meer schulden. Zo ontstaat er een cirkel waar verslaafden moeilijk uit komen. Op Gokverslaving | Verslaafd aan gokken? | GGZ Interventie kun je meer informatie vinden en hulp inschakelen om te stoppen met gokken.