Vanaf 18 jaar is een basiszorgverzekering verplicht. Je mag hiervoor zelf kiezen bij welke verzekeraar je deze afsluit. Je betaalt dan vanaf de eerste maand na dat je 18 bent elke maand premie.

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de basisgezondheidszorg, zoals huisarts, ziekenhuis en de medicatie die je voorgeschreven krijgt. Welke zaken er onder de verzekering vallen bepaalt de overheid elk jaar. Dit word het basispakket genoemd. Het basispakket is overal hetzelfde. Op Waarvoor ben ik verzekerd via het basispakket van de zorgverzekering? | Rijksoverheid.nl staat wat er in het basispakket zit.

Hoeveel je betaalt voor jouw basisverzekering is bij elke verzekeraar anders. Het basispakket is overal hetzelfde maar er kunnen wel kleine verschillen zijn tussen verzekeraars bijvoorbeeld in het kiezen van een ziekenhuis. Het is daarom goed om te kijken welke verzekering er bij jouw wensen past. Goedkoop is namelijk niet altijd de beste keuze. Je kunt elk jaar een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. Vaak zie je ook dat mensen in december gaan vergelijken en overstappen van verzekeraar.

Een aantal websites om op te vergelijken zijn:

Zorgwijzer – helpt je met vinden v/d beste zorgverzekering
Pricewise | Vergelijk op grootste onafhankelijke vergelijkingssite
Welkom bij Independer – verzekeringen, energie & telecom

Eigen Risico

Bij het afsluiten van een verzekering zit een deel eigen risico. Het eigen risico is een bedrag wat je eerst zelf moet betalen. Alle kosten daarna worden betaald door de verzekering. Hoe hoog je eigen risico is wordt elk jaar bepaald door de overheid. Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag te verhogen. Hierdoor zal je premie die je maandelijks betaalt lager worden. Let wel goed op: als je toch ziek wordt zul je een hoger bedrag eerst zelf moeten betalen. Denk er dus goed over na of je je eigen risico wil verhogen. Er zijn een aantal kosten die altijd helemaal vergoed worden. Dit is je huisarts, verloskundige, kraamzorg, bevolkingsonderzoeken en de griepprik.

Aanvullende verzekering

Bepaalde zaken worden niet vergoed door je basisverzekering. Denk aan de tandarts of fysiotherapie. Je kunt er voor kiezen deze te verzekeren met een aanvullende verzekering. Deze is niet verplicht. De vergoedingen verschillen per verzekeraar. Deze kun je vinden in de polisvoorwaarden op de website van je verzekeraar. Je kunt de zorg die je graag aanvullend wilt verzekeren ook meenemen tijdens het invullen van bovengenoemde vergelijkingswebsites.

Zorgtoeslag

De overheid kan je helpen met het betalen van je zorgverzekering. Je ontvangt dan zorgtoeslag. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan.

  • Je bent ten minste 18 jaar oud.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je inkomen is niet te hoog.
  • Ook heb je niet te veel spaargeld.
  • Je bent Nederlands of hebt een verblijfsvergunning.

Om te zien of en op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt, kun je kijken op Proefberekening toeslagen 2023 (belastingdienst.nl)

Je hebt ook een aantal zaken nodig wanneer je zorgtoeslag wil aanvragen.

  • Jouw DigiD.
  • Overzicht van jouw jaarinkomen.
  • Heb je een toeslagpartner? Dan heb je ook het jaarinkomen van je partner nodig.
  • De berichtenbox van MijnOverheid.

Belangrijk is dat wanneer je inkomen verandert je dit doorgeeft via: Inloggen op Mijn toeslagen (belastingdienst.nl) . Zo zorg je er voor dat je een eventueel te veel gekregen zorgtoeslag niet hoeft terug te betalen.