Wanner je studeert aan het MBO, HBO of WO, dan heb je recht op een studentenreisproduct. Dit is een weekend- of weekabonnement, waarmee je gratis kunt reizen met de trein, tram, bus en metro.

Onder de studiefinanciering valt het studentenreisproduct. Als je onder de 18 jaar bent en een MBO-opleiding volgt, kun je geen studiefinanciering aanvragen. Wel kan je een studentenreisproduct aanvragen. De lening wordt een gift als je binnen 10 jaar een diploma haalt. Haal jij geen diploma binnen tien jaar, dan moet je de volledige lening terugbetalen.

Gratis reizen of met korting

Heb je een weekendabonnement, dan reis je in het weekend gratis en doordeweeks met korting. Met een weekabonnement reis je doordeweeks gratis en in het weekend met korting. Met feestdagen gelden er uitzonderingen. Voor meer informatie kijk op OV-chipkaart – Studentenreisproduct

Overzicht van alle niveaus in combinatie met studiefinanciering en studentenreisproduct. Ook of het een lening of een gift is.

  Recht op studiefinanciering Recht op studentenreisproduct Studentenreisproduct en geldigheid Studentenreisproduct Lening of gift?
MBO-opleiding BOL voltijd JA,

Moet 18+ zijn

JA,

Ook onder de 18 jaar

Zolang je ingeschreven staat. Gift van de overheid
MBO-opleiding BBL deeltijd NEE NEE Niet van toepassing Niet van toepassing
MBO 3 JA,

Moet 18+ zijn

JA

Ook onder de 18 jaar

Maximaal 7 jaar recht op. Prestatiebeurs (*)
MBO 4 JA

Moet 18+ zijn

JA

Ook onder de 18 jaar

Maximaal 7 jaar recht op. Prestatiebeurs (*)
HBO JA JA Maximaal 5 jaar recht op. Prestatiebeurs (*)
WO JA JA Maximaal 5 jaar recht op. Prestatiebeurs (*)

(*) Haal je binnen 10 jaar een diploma dan is het een gift. Geen diploma binnen 10 jaar dan moet je het bedrag terugbetalen met de opgebouwde rente.

Abonnement op tijd stop zetten!

Wanneer je klaar bent met studeren of er geen recht meer op hebt, dan moet je het studentenreisproduct zelf stopzetten. Wanneer je dit niet of te laat doet, zal jij het geld moeten terugbetalen. Ook ontvang je een flinke boete! Het is dus belangrijk om op tijd het studentenreisproduct stop te zetten. Op Studentenreisproduct stopzetten – DUO staat een handig stappenplan hoe je dat kan doen.

Heb je een vraag over hoeveel maanden jij nog recht hebt op een studentenreisproduct? Dan kan je naar MijnDuo gaan. Daar log je in met je DigiD.

Kortingskaart

Een hele goede en handige tip. Vraag voor het eerste jaar na je studie een gratis kortingskaart, dan krijg je 40% korting op het openbaar vervoer.

Aanvragen en koppelen

Je studentenreisproduct kan je via de volgende website aanvragen: Ov en reizen: Studentenreisproduct aanvragen – DUO. Na het aanvragen ben je nog niet klaar. Je ontvangt een welkommail van www.studentenreisproduct.nl. Het kan enkele weken duren voordat je deze ontvangt. In deze mail staat beschreven hoe jij het studentenreisproduct kan koppelen aan je persoonlijke ov-chipkaart.

Om je studentenreisproduct te koppelen aan je persoonlijke ov-chipkaart zal je naar een OV oplaadautomaat moeten gaan. Daar kan je het studentenreisproduct overzetten op je OV chipkaart. Voor meer informatie klik hier.

Goed om te weten voor het studentenreisproduct: Ov en reizen: Hoelang recht op studentenreisproduct – DUO