Je kunt aan een MBO-opleiding beginnen wanneer je een VMBO-, HAVO- of VWO-diploma hebt. Je kunt ook met een overgangsbewijs van 3 HAVO direct naar het MBO gaan.

MBO BBL – Beroepsbegeleidende leerweg

Bij een BBL opleiding ga je werken en leren combineren. Naast dat je 1 of 2 dagen in de week naar school gaat werk je er ook nog 3 of 4 dagen bij. Hierdoor doe je direct ervaring op in de praktijk en is de kans op een vaste baan aanwezig. Je krijgt ook salaris voor de uren die je werkt. De hoogte hiervan is afhankelijk van je leeftijd. Je kunt dit checken op: Minimumjeugdloon voor bbl-leerlingen in 2023 – Loonwijzer.nl Studenten die een BBL-opleiding volgen krijgen geen OV jaarkaart. Meestal krijgen zij wel een reisvergoeding. Vraag dit na bij het bedrijf waar je gaat werken.

MBO BOL – Beroepsopleidende leerweg

Wanneer je een BOL-opleiding gaat volgen, ga je 5 dagen per week naar school. Je krijgt dus veel theorie, opdrachten en je zult huiswerk krijgen. Daarnaast loop je stage om praktijkervaring op te doen. Je kunt gebruik maken van een OV jaarkaart en dus gratis reizen. Als je 18 jaar of ouder bent heb je ook recht op studiefinanciering.