Vanaf dat je 18 bent, is een basiszorgverzekering verplicht. Je mag hier voor zelf kiezen bij welke verzekeraar je deze afsluit. Je betaalt dan vanaf de eerste maand na dat je 18 bent elke maand premie.

Basisverzekering
Je basisverzekering vergoedt de basisgezondheidszorg zoals huisarts, ziekenhuis en de medicatie die je voorgeschreven krijgt. Welke zaken er onder de verzekering vallen bepaalt de overheid elk jaar. Dit word het basispakket genoemd. Het basispakket is overal hetzelfde. Op Waarvoor ben ik verzekerd via het basispakket van de zorgverzekering? | Rijksoverheid.nl staat wat er in het basispakket zit.

Hoeveel je betaalt voor je basisverzekering is bij elke verzekeraar anders. Het basispakket is overal hetzelfde, maar er kunnen wel kleine verschillen zijn tussen verzekeraars bijvoorbeeld het kiezen van een ziekenhuis. Het is daarom goed om te kijken welke verzekering bij jouw wensen past. Goedkoop is namelijk niet altijd de beste keuze. Je kunt elk jaar een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. Vaak zie je dat mensen in december gaan vergelijken en overstappen van verzekeraar.

Een aantal websites om op te vergelijken zijn:

Zorgwijzer – helpt je met vinden v/d beste zorgverzekering
Pricewise | Vergelijk op grootste onafhankelijke vergelijkingssite
Welkom bij Independer – verzekeringen, energie & telecom

Eigen Risico
Bij het afsluiten van een verzekering zit een deel eigen risico. Het eigen risico is een bedrag wat je eerst zelf moet betalen. Alle kosten daarna worden betaald door de verzekering. Hoe hoog je eigen risico is wordt elk jaar bepaald door de overheid. Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag te verhogen. Hierdoor zal je premie die je maandelijks betaalt lager worden. Let wel goed op. Als je toch ziek wordt zul je een hoger bedrag eerst zelf moeten betalen. Denk er dus goed over na of je je eigen risico wil verhogen. Er zijn een aantal kosten die altijd helemaal vergoed worden. Dit is je huisarts, verloskundige, kraamzorg, bevolkingsonderzoeken en de griepprik.

Aanvullende verzekering
Bepaalde zaken worden niet vergoed door je basisverzekering. Denk aan de tandarts of fysiotherapie. Je kunt er voor kiezen deze te verzekeren met een aanvullende verzekering. Deze is niet verplicht. De vergoedingen verschillen per verzekeraar. Deze kun je vinden in de polisvoorwaarden op de website van je verzekeraar. Je kunt de zorg die je graag aanvullend wil verzekeren ook meenemen tijdens het invullen van bovengenoemde vergelijkingswebsites.