Baan zoeken

Op verschillende manieren kan je opzoek gaan naar een baan. Hieronder staan websites die jou hierbij kunnen helpen:

Werk vinden en solliciteren

Voordat je aan het werk gaat, ga je opzoek naar een (bij)baan. Je kan via verschillende media opzoek naar een (bij)baan. Bijvoorbeeld via Instagram, krant, gemeentepagina of via vrienden en kennissen. Om een passende (bij)baan te vinden, is het belangrijk om voor jezelf te bedenken wat jij leuk vindt om te doen. Werken met dieren, kinderen, volwassenen of ouderen bijvoorbeeld.

Motivatiebrief of sollicitatiebrief en Curriculum Vitae (CV)

Nadat je een leuke (bij)baan hebt gevonden, kan je een motivatiebrief sturen met een curriculum vitea (CV). Voordat je de mail verstuurt, heb je een CV nodig. In een CV staat informatie over jezelf, jouw studie en werkervaring. Op internet kan je verschillende voorbeelden vinden van een CV. Belangrijke punten die op een CV staan:

  • Gegevens (zoals, voor- en achternaam, woonplaats, geboortedatum, e-mailadres, nationaliteit en LinkedIn).
  • Jouw vaardigheden en eigenschappen.
  • Kort stukje over jezelf.
  • Opleiding(en).
  • Werkervaring.
  • Stages.
  • Mogelijke cursussen.

Zodra je een curriculum vitae hebt gemaakt, kan je aan de slag met een motivatiebrief. Hierin beschrijf je waarom jij geschikt bent voor de (bij)baan. Op internet kan je nog veel meer informatie vinden over het schrijven van een goede motivatiebrief!

Ook kan je een sollicitatiebrief sturen, dit lijkt op een motivatiebrief. Het verschil zit in de intentie van de brief. Bij een motivatiebrief licht je meer een motivatie toe en bij een sollicitatiebrief licht je jouw curriculum vitae toe.

Solliciteren

Wanneer je de motivatiebrief hebt ingestuurd met je CV, kan je uitgenodigd worden om op gesprek te komen. Je wordt dan uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Bij een sollicitatiegesprek ga je vertellen over jouw kwaliteiten, vaardigheden, waarom je wilt solliciteren voor deze baan en nog veel meer. Stel ook vragen terug tijdens het sollicitatiegesprek. Na een bepaalde tijd ontvang je bericht van de organisatie waar jij hebt gesolliciteerd en hoor je of je de (bij)baan wel of niet gekregen hebt.