Huurwoning:

Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een woningbouwvereniging of woningbouwcorporatie voor huurwoningen. Er zijn namelijk vaak lange wachtlijsten. Houd er rekening mee dat er inschrijfgeld gevraagd kan worden.

In Molenlanden zijn drie woningcorporaties, die sociale huurwoningen verhuren:

Website Kleurrijk Wonen: www.kleurrijkwonen.nl

Website Lek en Waard Wonen: www.lwwonen.info

Website Tablis Wonen: www.tabliswonen.nl

Als je in Molenlanden in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning, heb je een inschrijving nodig bij Woongaard. Alle corporaties zijn aangesloten bij Woongaard. Op www.woongaard.com vind je alle informatie over wanneer je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, inschrijving, kosten en het woningaanbod.

Wat heb je nodig om je in te schrijven?

  • Een kopie van je ID of paspoort
  • Een inkomensverklaring of definitieve belastingaanslag van het vorige jaar. Deze kun je aanvragen als je inlogt op belastingdienst.nl. Je vindt het aanvraagformulier onder ‘mijn gegevens’
  • Jouw loonstrook van de afgelopen maand of de specificatie van je uitkering.
  • Het kan voorkomen dat je ook een werkgeversverklaring moet laten zien. Deze kun je aanvragen bij je werkgever.
  • Een kopie ‘woonhistorie’. Dat is een overzicht van alle adressen waar je in Nederland hebt gewoond. Deze kun je aanvragen bij de gemeente waar je nu woont.
  • Een verhuurdersverklaring, als je al eerder een woning hebt gehuurd. Deze vraag je aan bij de woningcorporatie waar jij huurder was. Dit doen ze om te zien of je wel op tijd hebt betaald en geen overlast hebt veroorzaakt.
  • Sta je onder bewind/curatele of mentorschap? Dan heb je een bewindvoerdersverklaring nodig.

Reageren op een woning

Op de website waar je je hebt ingeschreven zie je een aanbod van woningen. Wanneer je een woning ziet die je aanspreekt, kun je op die woning reageren. Het is per woningcorporatie verschillend op hoeveel woningen je tegelijk mag reageren.

Let op waar je op reageert!

Er zijn verschillende soorten woningen waar je op kunt reageren. Dit staat in de advertentie vermeld.

  • Antikraakwoning: hier kun je meestal maar tijdelijk in wonen.
  • Studentenwoning: speciaal voor studenten.
  • Seniorenwoning: Deze woning heeft aanpassingen voor senioren. Hier mag je meestal pas vanaf een bepaalde leeftijd op reageren.

Soms kan het ook voorkomen dat je een woning deelt met anderen. Vaak heb je dan een eigen slaapkamer maar zijn bijvoorbeeld de keuken, badkamer en woonkamer gedeeld. Belangrijk is je vooraf af te vragen of je dat wil en kennis te maken met de huidige bewoners. Het moet natuurlijk wel klikken. De huidige bewoners houden vaak hospiteeravonden om kennis te maken.

Er kunnen ook bemiddelingskosten aan je gevraagd worden door de verhuurder. Dit gaat meestal om één maand huur. Het is niet altijd zo dat je deze kosten moet betalen. Je kunt bij het Juridisch Loket navragen of je bemiddelingskosten moet betalen.

Wanneer je hebt gereageerd op een woning is het belangrijk te gaan kijken bij de woning voor dat je een handtekening onder een huurcontract zet. Het is slim om dan iemand mee te nemen die verstand heeft van woningen.

Op jezelf wonen kost veel geld.

Je betaalt natuurlijk straks huur, vaste lasten, verzekeringen en andere bijkomende kosten. Het is belangrijk dat je vooraf een overzicht maakt van je inkomen en je uitgaven.  Hierdoor kun je zien voor welk bedrag je maximaal kunt huren om rond te komen.

Je kunt een huurprijscheck doen op Huurprijscheck en puntentelling | Huurcommissie om te zien of je niet te veel betaalt!