In gesprek met je ouders

 

Over sommige onderwerpen wil je misschien met je ouders praten, maar vind je dat moeilijk. Je hoeft ook niet alles met je ouders te bespreken. Bepaalde onderwerpen kun je makkelijker met je vrienden bespreken. Zijn er toch dingen die je met je ouders wil bespreken, dan hier een aantal tips voor hoe je dat kunt doen:

• Kies het juiste moment
Je kunt een rustige plek uitzoeken, zodat je elkaar goed kunt verstaan. Het is ook verstandig om aan te geven dat je iets wil bespreken en een tijdstip daarvoor prikken. Zo hebben jullie onverdeeld aandacht voor elkaar.

• Bereid je voor
Soms kunnen gesprekken best lastig verlopen en komen er allerlei emoties bij kijken. Om te voorkomen dat je dingen vergeet te zeggen, kan het helpen om vooraf de belangrijke punten op te schrijven. Kies er voor om per keer één onderwerp te bespreken.

• Geef aan hoe je je voelt
Wanneer je zegt dat je het een moeilijk onderwerp vind om te bespreken, kunnen je ouders zich beter inleven in hoe jij je voelt. Als er tijdens het gesprek dingen ter sprake komen die je emotioneel raken, geef dat dan ook aan.

• Starten
Je kunt, als je het onderwerp lastig vind om over te praten, een kleine inleiding geven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je iets op tv hebt gezien, gelezen of op social media zag. Of laat een filmpje zien om je onderwerp in te leiden.

• Hoe nu verder?
Maak aan het einde van het gesprek afspraken over wat jullie aan de hand van het gesprek gaan doen. Wat doe jij, wat doen je ouders.

• Regels
Soms kan het helpen om regels op te stellen. Denk hierbij aan dat je elkaar laat uitspreken. Als je maar met één van je ouders het gesprek hebt, kun je nog afspreken over wat er wel of niet met de andere ouder gedeeld mag worden. Mochten de emoties erg hoog oplopen, maak dan ook afspraken over een time out.

• Perspectief ouders
Besef dat het voor je ouders best lastig is dat jij volwassener wordt en ook meer volwassen onderwerpen wil bespreken. Soms is hier wat tijd voor nodig. Laat ook weten dat je je ouders hier in respecteert. Staan je ouders ergens echt niet voor jouw mening en gedachte open, dan kun je ook met andere mensen in jouw omgeving praten. Wie weet heb je wel een leuke tante waar je goed mee kunt kletsen.

Praat je liever niet met iemand in je omgeving? Je kunt ook bij ons als jongerenwerkers terecht om je hart te luchten of om vragen te stellen over een onderwerp. Face to face, maar ook gewoon via een appje naar 0643443472 of een DM op Instagram of Facebook.